Lempäälän Lämpö Oy on perustettu vuonna 1977. Perustaminen pohjautui kunnanhallituksen kaksi vuotta aiemmin tekemään periaatepäätökseen ns. Kankaanpään alueen lämpöhuollon järjestämiseksi keskitetysti. Tuolloin päätettiin, että kunta pyrkii perustamaan osakeyhtiön lämmön jakamista varten, ja että kunta olisi perustettavan yhtiön pääosakas. Vielä samana vuonna 1975 nimettiin toimikunta lämpöyhtiön perustamista varten. Perusteilla olleen Lempäälän Lämpö Oy:n yhtiöjärjestys hyväksyttiin keväällä 1976, ja ensimmäinen asiakas liitettiin aluelämmitykseen samana syksynä. Kaupparekisteriin yhtiö merkittiin 6.5.1977.
Alussa Lempäälän Lämmön toiminta perustui yksinomaan kaukolämmön tuottamiseen ja lämmön jakeluun Kankaanpään (Hauralan) alueelle. Aluelämpötoiminta laajeni 1980-luvun alkupuolella ensin keskustan alueelle ja edelleen Hakkariin, Sääksjärvelle, Moisioon, Harakkalaan ja Vaihmalaan. Myöhemmin näitä aluelämpöverkkoja yhdistettiin, ja nykyinen verkko ulottuu Hauralasta Hakkariin. Viimeisin kaukolämpöalue on Marjamäen yritysalue.
Lämpökeskusten pääasiallinen polttoaine oli raskas polttoöljy vuoteen 1987 saakka. Tuolloin Pirkanmaalle rakennettiin maakaasulinja, ja Lempäälän Lämmön liityttyä Neste Oy:n (nyk. Gasum Oy) maakaasuasiakkaaksi kaikki Lempäälän Lämmön lämmöntuotantolaitokset liitettiin maakaasuverkostoon. Samalla aloitettiin maakaasun suorajakelu asiakkaille. Lempäälän Lämpö on siis käyttänyt maakaasua jo 30 vuotta. Markkinatilanteen mukaan olemme käyttäneet myös biokaasua.
Lempäälän keskustan lämpökeskus vuonna 1984.
Kuva: Lempäälän kunnan arkisto / Ritva Mäkelä