Lempäälän Lämpö Oy:lle on myönnetty sertifikaatti, joka varmentaa organisaation laatujärjestelmän täyttävän ISO 9001:2008 vaatimukset.
Laatujärjestelmä kuvaa sen toimintatavan, jolla varmistetaan asiakaskeskeinen toimintatapa ja saavutetaan asetetut tavoitteet.
Laatujärjestelmä koskee kaikkia toimintoja ja se sisältää tarvittavat laadunhallinnan elementit tavoitteiden toteuttamiseksi.
3.1 Yleistä
Laatujärjestelmä vastaa standardin SFS - ISO 9001:2008 vaatimuksia.
3.2 Laatujärjestelmän rakenne ja toimintaperiaate
3.2.1 Rakenne
Laatujärjestelmä rakentuu seuraavista osista:
3.2.2 Toimintaperiaate
3.3 Lakisääteiset ja muut vaatimukset
Yrityksessä seurataan toimialaa koskevia lakisääteisiä vaatimuksia ja niiden muutoksia. Lainsäädännön seuranta ja sen muutoksista tiedottaminen on vastuutettu. Kaikki tarvittavat lait yms. dokumentit on tunnistettu ja ne ovat tarvitsijoiden saatavilla.
3.4 Asiakirjojen laatiminen, valvonta, katselmointi ja muuttaminen
Jokainen vastuuhenkilö on velvollinen huolehtimaan oman vastuualueensa toimintotapojen riittävästä kuvaamisesta, ohjeistamisesta, ohjeiden ajantasaisuudesta, vanhojen ohjeiden ja asiakirjojen hävittämisestä tai tarkoituksenmukaisesta säilyttämisestä sekä ulkopuolisten asiakirjojen valvonnasta. Ohjeen hyväksyjä vastaa siitä, että ohje on riittävällä tarkkuudella kirjoitettu, toimintatapaan on annettu riittävä koulutus ja että toiminta on ohjeessa kuvatun mukaista.
Asiakirjojen valvonta perustuu ohjeiden versiohallintaan, laatimis- ja hyväksymispäivämääriin ja koodaukseen.
Asiakirjojen katselmointi suoritetaan säännöllisesti arviointien ja sattuneiden tapahtumien yhteydessä.
Jokainen organisaation jäsen on velvollinen ilmoittamaan esimiehelleen epätarkoituksenmukaisista ohjeista tai toiminnoista, jotka eivät vastaa laatujärjestelmän kuvauksia. Esimiehet vastaavat tarvittavien korjaavien toimenpiteiden toteuttamisesta.
3.5 Tallenteiden valvonta
Tallenteiden valvonnalla yritys ja sen eri toiminnot varmistavat laatujärjestelmässä kuvattujen tallenteiden tunnistamisen, säilyttämisen ja jäljitettävyyden.
3.6 Tietoturvallisuus
Yritys hoitaa tietojenkäsittelyjärjestelmät niin, että voidaan varmistaa ja taata tietojen oikeellisuus ja palautettavuus ongelmatilanteissa, virustorjunta ja henkilö- ja intimiteettisuojan säilyminen.
3.7 Tiedottaminen ja tiedonkulku
Tiedonkulku jakaantuu kolmeen ohjeistettuun osaelementtiin seuraavasti:
Sisäisellä tiedottamisella varmistetaan oman organisaation tietämys politiikoista, päämääristä ja tavoitteista, tavoitteiden toteutumisesta ja organisaation sisäisistä tapahtumista.
Ulkoisella tiedottamisella varmistetaan sidosryhmien riittävä tietämys toiminnastamme, saavutuksistamme ja vaatimuksistamme toimittajille.
Kriisiajan tiedottamisella varmistamme oikean ja asianmukaisen tiedon jakamisen kaikille tarvitsijoille.
3.8 Valmius ja toimiminen hätätilanteissa
Yrityksessä pidetään ohjeistusta valmiudesta ja toimimisesta hätätilanteissa. Ohjeeseen liittyy suojelusuunnitelma ja tarvittavat vaaran arvioinnit. Ohjeen toimintaperiaatteet on koulutettu koko henkilöstölle ja ohjeen mukaisesta valmiustoiminnasta jää näytöt. Ohje katselmoidaan normaalin asiakirjojen katselmointimenettelyn mukaisesti ja jokaisen tapahtuneen vahingon jälkeen.
Laatujärjestelmän toimivuudesta vastaa toimitusjohtaja. Järjestelmän toimivuuden tarkkailusta ja vastaavuudesta standardin vaatimuksiin vastaa johdon edustaja. Kunkin toiminnon toimivuudesta ja järjestelmäkuvauksesta vastaa ao. vastuuhenkilö.
Olemme Energiateollisuus ry:n jäsen ja noudatamme
energiateollisuuden ohjeistusta kaukolämpötoiminnassamme.