Edelläkävijyys energiayhteisössä

 

Uudet toimintatavat hajautetun sekä uusiutuvan energian ratkaisuissa ovat keskiössä Lempäälässä EU-rahalla käynnistyvässä selvityshankkeessa. Asumisen, viihtymisen ja palvelujen tueksi halutaan rakentaa lähienergiaratkaisuja, joissa käytetään apuna tekoälyä. Hankkeen tavoite on kehittää jakamistalouteen perustuvien energiayhteisöjen syntymistä.

Vuoden 2021 marraskuun loppuun kestävästä selvityshankkeesta vastaa Lempäälän Lämpö Oy ja mukana ovat alan yritykset ja oppilaitokset.

Lempäälän Marjamäen alueella toteutetun energiayhteisön mukaista toimintamallia halutaan soveltaa muilla kuin teollisuusalueilla. Hankkeessa syntyy myös tekoälyä hyödyntävän virtuaalivoimalan konsepti. Tällöin energian tuotantoa ja kulutusta voitaisiin ohjata resurssiviisaasti.

Tekoälyn avulla saatava ratkaisu vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä tasaamalla tehohuippuja sekä paikallisen tuotannon että valtakunnallisen sähköntuotannon osalta. Lisäksi selvitetään mahdollisuus toimia sähkön tehoreservinä.

Maakuntahallitus suuntasi Lempäälän Lämpö Oy:n Edelläkävijyys energiayhteisössä -hankkeelle Euroopan aluekehitysrahastosta sekä valtion rahoituksena yhteensä 86 175 euroa.

Vipuvoimaa EU:lta logo

 

Lisätiedot: Mikko Kettunen, hankepäällikkö, Lempäälän Lämpö Oy, 040 131 8992 etunimi.sukunimi@lempaalanlampo.fi

 

 

Hankkeen kotisivut

 

Rahoittajat:

 

EAKR logo

Pirkanmaan liitto logo

Nopeuden ja turvallisuuden takaa webStage - Teknologia & Design © online.fi