Oletko rakentamassa uutta omakotitaloa, tai saneeraamassa lämmitysjärjestelmää? Pohditko mikä lämmitysjärjestelmä olisi kokonaistaloudellisesti edullisin pitkällä aikavälillä alkuinvestoinnin huomioiden?
Motivan laskurin avulla voi vertailla eri lämmitysmuotoja ottaen huomioon energianhinnan nousun, lämmönjakelutavan ja alkuinvestoinnin. Tässä artikkelissa ohjeistetaan esimerkkien avulla, kuinka voit itse vertailla lämmitysratkaisujen kokonaiskustannuksia. Linkki Motivan laskuriin: https://lammitysvertailu.eneuvonta.fi/
Lisätietoa laskurista Motivan sivuilla:
Käydään kohta kohdalta vertailulaskelma 1970-luvulla rakennetun öljylämmitteisen omakotitalon lämmitysvaihtoehdoista. Talossa asuu nelihenkinen perhe, ja lämpö jaetaan vesikiertoisella patterijärjestelmällä (menovesi 60 astetta).
-
1. Lämmitysjärjestelmän valinta
Ensimmäisenä valitaan vertailtavat lämmitystavat. Tässä laskelmassa haluamme vertailla maalämpöä, kaukolämpöä ja ilma-vesilämpöpumppua.
Laskuri antaa vertailla enintään 8 lämmitystapaa kerrallaan. Tulisijaa tai ilmalämpöpumppua voi valita tukilämmitykseksi rajallisesti, joten voit arvioida näiden vaikutusta erillisesti vähentämällä kulutusarviosta 3000 kWh seuraavassa kohdassa -
2. Rakennuksen tiedot
- Jos olet suunnittelemassa olemassa olevan lämmityksen saneerausta, voit käyttää suoraan aikaisempaa energiankulutusta kohdasta "antamalla vuosikulutuksen"
- Mikäli olet rakentamassa taloa, voit arvioida tavoitteellisen energialuokan, neliömäärän ja käyttöveden tarpeen perusteella tulevaa energiantarvetta.
- Laskuri ei välttämättä anna lisätä tukilämmitystä, esim. takkaa haluamaasi lämmitysmuotoon. Tällöin voit arvioida, että takka vähentää energian kokonaistarvetta max 3000kWh vuodessa. -
3. Lämmitystapojen hinnat
- Sähkön hinta muodostuu sähkönsiirrosta, sähköverosta, ja energianhinnasta. Voit tarkistaa hinnat paikallisen siirtoyhtiön sivuilta. Esimerkiksi Lempäälän alueella hinnaston mukainen yleissiirto omakotitaloon veroineen on 8,41 snt/kWh alv 24 %. Huomioi lämmitysjärjestelmän vaatima sähköteho, ja sitä kautta pääsulakekoko!
- Kaukolämmön hinta lasketaan lisäämällä perusmaksu ja energiamaksu yhteen ja jakamalla se käyttämälläsi lämmitysenergian määrällä.
Esimerkki 20000kwh vuosikulutuksella:
Perusmaksu tyypilliseen omakotitaloon 432,11 euroa.
Energia 9,474 snt/kWh * 24384 kwh = 2310,14 Euroa.
Yhteensä 2742,25 Euroa / 20 000kWh = 0,1124 Eur/kWh,
eli laskuriin laitettaisiin 11,24 snt/kWh. -
4. Lämmitystapojen tiedot
- Tässä voit asetella lämmitysmuodoille vuosihyötysuhteet. Pitämällä kursoria kentän kohdalla, antaa laskuri tietoa mihin lukemat perustuvat. Hyötysuhteet riippuvat pitkälti lämmitysjärjestelmästäsi:
- Mikäli käytössä on lattialämmitys, on hyötysuhde parempi (kaukolämmössä korkeampi prosentti, lämpöpumpuilla korkeampi SPF luku).
Jos käytössä on patterilämmitys, riippuu hyötysuhde patteriverkostoon menevän veden lämpötilasta - Mitä matalampi, sitä korkeampi hyötysuhde. Tyypillisesti patterijärjestelmässä menovesi on 40-70 asteista ja lattialämmityksessä 35-45 asteista
- Jos käytät paljon käyttövettä, laskee tämä lämpöpumppujen hyötysuhdetta. Laskuri ei automaattisesti alenna hyötysuhteita käyttöveden kulutuksen perusteella.
- Investointikustannus: Tässä kannattaa kysyä tuoreimmat hinnat toimittajilta, jotta saat vertailukelpoisia hintoja. Järjestelmien hinta riippuu pitkälti talon energiankulutuksesta. Tarjouksia kannattaa pyytää useammalta toimittajalta. Jos maalämpökaivon mitoittaa liian matalaksi, tai vesi-ilmalämpöpumpun liian pieneksi, kasvaa sähkönkulutus, jolloin hyötysuhde heikkenee.
- Avustuksiin ja tukiin voi laskea ELY-tukia tai kotitalousvähennyksiä, jos on niihin kelpoinen. ELY-keskus myöntää 4000 euron avustusta, jos öljylämmityksestä tai kaasulämmityksestä siirtyy kaukolämpöön, maalämpöön tai ilmavesilämpöön. -
5. Arvio vuotuisista kokonaiskustannuksista
- Nyt näet vuotuiset käyttökustannukset eri lämmitysjärjestelmistä. Sivun alimpana löytyy kaavio "Arvio kumulatiivisista kokonaiskustannuksista" mikä näyttää kaikki kustannukset loppujen lopuksi. Näin voit vertailla eri lämmitysjärjestelmien takaisinmaksuaikoja toisiinsa nähden.
- Huomioi, mikä on eri järjestelmien tekninen käyttöikä. Kaukolämmön lämmönjakokeskuksen tyypillinen käyttöikä on 20-25 vuotta. Lämpöpumppujärjestelmissä vaihtotarve määräytyy yleensä kompressorin eliniän mukaan (15-20 vuotta).
-
Yhteenveto
Kaukolämpö on edullinen ja monikäyttöinen lämmitysmuoto uusiin ja vanhoihin rakennuksiin. Tässä esimerkissä lämmitysjärjestelmiä vertailtaessa 15 vuoden kohdalla osa voi olla jo vaihtokunnossa, kun taas kaukolämmönkeskuksella voi olla vielä 10 vuotta elinikää. Lämmönjakokeskukselle voidaan tehdä kuntotarkastus, missä selvitetään eri komponenttien kuntoa, ja täten saadaan arvio montako vuotta laitteisto on vielä käyttökuntoinen. Lämmönjakokeskus on yleensä alle puolet kaukolämpöliittymän hinnasta, joten kun vaihtamisen tarve tulee, jäävät investointikustannukset jälleen pieneksi.